Audi gaat strijd aan met Tesla Model S

Audi gaat strijd aan met Tesla Model S

Het Duitse Audi wil gaan concurreren met de Tesla Model S door in 2020 de zogeheten Audi A9 e-tron op de markt brengen. Naast dat de nieuwe Audi volledig elektrisch zal zijn, wordt hij ook zelfrijdend. Dat is te lezen op duurzaambedrijfsleven.nl

De volledig elektrische sedan krijgt een een actieradius van 500 kilometer. Dat is minder ver dan de Tesla Model S P100D nu al kan. Er wordt verder gebouwd op de E0tron quattro, een concept SUV, dat Audi vorig jaar tijdens de Frankfurt Motor Show heeft gepresenteerd.  ‘In 2020 hebben we drie elektrische auto’s in de aanbieding’, zegt Rupert Stadler, CEO van Audi. ‘Per 2025 bestaat 25 procent van ons aanbod uit elektrische voertuigen.’

A9 e-tron

De A9 e-tron wordt waarschijnlijk voorzien van drie elektromotoren: een voorin en twee achterin. Dit komt overeen met de quattro-variant. De A9 wordt naar alle waarschijnlijkheid uitgerust met een 95 kWh batterij. Tesla kondigde onlangs aan dat haar nieuwe modellen een batterij van 100 kWh zullen hebben. De volledig elektrische A9 e-tron wordt ‘zo hoog mogelijk’ boven de A8 in het Audi-gamma geplaatst volgens Stadler.

De accu’s van de A9 worden onder de passagiers geplaatst, weet autovandaag.nl. Ook is inductieladen mogelijk, naast opladen met een stekker. Een autonome parkeerfunctie kan de auto automatisch op zo’n inductielaadplaat zetten.

Op technologisch vlak valt te melden dat de A9 ‘level-vier-technologie’ zal hebben voor autonoom rijden. Dat is een stap verder dan de technologie die de aanstaande A8 volgend jaar zal hebben. De A9 krijgt drie elektrische motoren. Eén motor komt voorin om de voorwielen aan te drijven en de andere twee elektromotoren drijven achterin de achterwielen aan. Bij elkaar leveren die motoren 435 pk, waarbij een functie vergelijkbaar met Tesla’s Ludicrous-mode moet zorgen voor een tijdelijke boost naar 503 pk. De auto zit in 4,6 seconden op de 100 km/h, met een topsnelheid die is begrensd op 211 km/h.