De 10 groenste autofabrikanten ter wereld

De 10 groenste autofabrikanten ter wereld

Een energiezuinige auto draagt natuurlijk bij aan het milieu. Maar wordt deze auto ook duurzaam gemaakt?

Newsweek heeft onlangs de lijst van ’s werelds 500 best presterende groene bedrijven gepubliceerd, de Green Ranking 2015. Dit zijn de 10 groenste autofabrikanten in de lijst (tussen haakjes de ranking in de algemene ranglijst):

De groenste autofabrikanten ter wereld

10. Honda (361): Deze Japanse autofabrikant is een van de pioniers van waterstofauto’s, waarvan er al jaren een in Californie rondrijdt. Uit de ranglijst blijkt dat Honda nog beter kan scoren op koolstofuitstoot, water- en energieverbruik.
9. Hyundai (306): Hyundai heeft de laatste jaren grote stappen gemaakt in zijn range van groene auto’s. Na de hybride Sonata kwam de volledig elektrische Kia Soul Ev en het is nog even wachten op de Sonata plug-in hybride. Hyundai scoort nog niet goed op water- en energieverbruik.
8. General Motors (289): Groene auto’s van deze fabrikant zijn onder andere de Chevy Volt, de elektrische Bolt en de Chevy Malibu. GM scoort redelijk in waterverbruik, maar moet nog verbeteren in energieverbruik en koolstofemissie.
7. Fuji Heavy Industries (234): Fuji Heavy, moederbedrijf van Subaru, heeft erg goed gescoord op het beperken van afval en het recyclen ervan. Ook scoort deze fabrikant goed op waterverbruik, maar zeer slecht op koolstofuitstoot. Subaru heeft slechts één type hybride op de weg.
6. Volkswagen (190): Deze Duitse autofabrikant wordt steeds groener. Naast diverse schone diesels brengt het nu ook de volledige elektrische en wereldwijd goed verkopende e-Golf op de markt. Volkswagen heeft een redelijke score op alle facetten en scoort zeer goed op energieverbruik.
5. Ford Motor Company (178): Ford heeft al jaren goede duurzaamheidsprogramma’s en scoort goed op waterverbruik en afvalproductie. Naast de energiezuinige Focus maakt de fabrikant ook hybride modellen als C-Max, Fusion Energi en de elektrische Focus.
4. Nissan (152): Nissan is de maker van de ’s werelds best verkopende elektrische auto, de Nissan Leaf. De fabrikant doet het goed in afvalproductie, maar minder in waterverbruik tijdens de productie.
3. Daimler AG (73): Daimler dankt de derde plaats in de ranglijst aan excellente scores op koolstofemissies en waterverbruik en de productie van elektrische Smarts. Deze fabrikant maakt ook plug-ins en een elektrische B klasse Mercedes.
2. Toyota (35): Het mag geen verrassing zijn dat deze Japanse autofabrikant het milieu hoog in het vaandel heeft. Naast de baanbrekende en razend populaire hybride Prius en het pionieren met de waterstof Mirai, heeft Toyota een milieuvriendelijk productieproces. Toyota heeft de hoogste scores op energieverbruik en afvalproductie.
1. BMW (26): BMW is de meest groene autofabrikant volgens Newsweek. BMW heeft veel succes met de elektrische i-serie. De Duitse fabrikant heeft uitzonderlijk goed gescoord op afvalproductie, emissiebeheersing, water- en energieverbruik. Ook heeft de ‘zero-emissions’ fabriek,waar onderdelen van de BMW i3 worden geproduceerd, vast een belangrijk aandeel gehad in op het behalen van de toppositie.

Tesla – de toonaangevende elektrische autofabrikant – haalde deze top 10 net niet. Tesla eindigde in de algemene lijst op de 431e plaats, achter Porsche.

Bronnen en meer info:

Newsweek

Cheatsheet

Beeld Groene auto: Pixabay / Pixabay