BYD levert 51 elektrische bussen voor Londen

BYD levert 51 elektrische bussen voor Londen

De Londense viceburgemeester van Transport, Val Shawcross, heeft Europa’s grootste vloot van elektrische bussen onthuld. Het gaat om 51 12-meter bussen gebouwd in Groot-Brittannië door partners BYD en Alexander Dennis Limited (ADL).

Persbericht – De 51 nieuwe bussen in Londen worden geëxploiteerd door Go-Ahead London vanaf haar standplaats in Waterloo. De order voor de BYD ADL Enviro200EV bussen is het resultaat van een drie jaar durende test met twee BYD-bussen die geëxploiteerd werden vanuit dezelfde standplaats en dienstdeden op dezelfde routes. Uit de test bleek de hoge betrouwbaarheid en uitstekende actieradius van de bussen die aangedreven worden door BYD ontwikkelde techniek. Tijdens de test werd ook aangetoond dat de bussen in staat zijn om zonder tussentijds laden 16-uursdiensten te rijden.

Vervuilde lucht Londen

De burgemeester van London, Sadiq Khan: ‘Het is van belang dat wij nu actie ondernemen om de vervuilde lucht in onze hoofdstad weer schoon te krijgen. We moeten er alles aan doen om de duizenden slachtoffers als gevolg van luchtvervuiling te voorkomen. Ik heb een uitgebreid plan opgesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de verandering van de Londense busvloot zal een grote rol spelen in het schoner en gezonder maken van transport.’

De nieuwe bussen profiteren ook van ADL’s stijlvolle, lichtgewicht aluminium carrosserie, geproduceerd in de fabriek van ADL in Falkirk, Schotland. ADL heeft veel ervaring met het ontwerpen en leveren van beproefde, state-of-the-art bussen die het reisgemak en comfort van de passagiers verbeteren, met voorzieningen als USB-laadpunten, sfeerverlichting en comfortabele stoelen.

Oplaadpunten

Door aanzienlijke investeringen in de Waterloo-busremise zijn er nu 43 door BYD geleverde oplaadpunten met een capaciteit voor 46 bussen. Nog eens 5 oplaadpunten zijn er in het nabij gelegen Mandela Way depot waar 5 bussen zullen worden gestationeerd. BYD heeft nauw samengewerkt met de netbeheerders bij de oplaadpunten.

Volgens cijfers van Transport for London (TfL) zijn er jaarlijks ongeveer 7 miljoen passagiers die reizen op de buslijnen 507 en 521. De bussen hebben in een jaar, gemeten tot april 2016, in totaal meer dan 1,1 miljoen kilometer afgelegd. Dit betekent dat de BYD ADL Enviro200EV, in vergelijking met de dieselbussen die zij zullen vervangen, tot 700 ton aan CO2-uitstoot per jaar zullen besparen. Deze besparingen zullen in de komende jaren verder toenemen als het elektriciteitsnetwerk in het Verenigd Koninkrijk overstapt naar koolstofarme energiebronnen.. Geen dieselmotoren betekent geen dieseluitstoot van schadelijke deeltjes en NOx waardoor inwoners van Londen zullen profiteren van de verbeterde luchtkwaliteit. De bussen beschikken over een regeneratief remsysteem dat bij remmen energie terugwint in de batterij.

BYD Europe

BYD en ADL lopen voorop als het gaat om elektrische bussen in Londen. Met inmiddels meer dan 10.000 geproduceerde bussen is BYD met recht de wereldleider, hetgeen ook geldt voor de geavanceerde en veilige ijzer-fosfaatbatterijtechnologie die het merk toepast. ADL is de grootste Britse busfabrikant en leider in de midi-bussector.

Isbrand Ho, Managing Director van BYD Europe: ‘Vandaag is het hoogtepunt van jaren hard werk. We zijn vereerd hier bij de onthulling van Europa’s grootste elektrische busvloot te zijn met onze partners TfL, Go-Ahead en ADL zoals wij er ook trots op zijn dat BYD een 35 bussen tellende vloot heeft mogen leveren aan Amsterdam Schiphol.In het VK hebben we een toegewijd team, een nieuw kantoor, een nieuwe Country Manager en er zijn plannen voor een werkplaats met auto-onderdelen in Londen. We zijn daarnaast in gesprek met verschillende potentiële klanten voor onze elektrische bussen en kijken uit naar het ondersteunen van busmaatschappijen en overheden in het verbeteren van de luchtkwaliteit.’

Bron: BYD