Duurzaam parkeren in de binnenstad

Duurzaam parkeren in de binnenstad
EXPERTBIJDRAGE

Dat de klimaatverandering een enorme impact heeft op onze samenleving, weten we inmiddels wel. We kunnen de CO2-uitstoot aanzienlijk verlagen door het terugdringen van de zogenaamde zoekkilometers in de grote steden: kilometers die we afleggen op zoek naar een parkeerplaats.

We moeten onze CO2-uitstoot terugdringen, maar waar beginnen we? Je kunt zelf meer doen dan je denkt. Het terugdringen van zoekkilometers levert een aanzienlijke winst op voor het milieu. Daarnaast levert het brandstofbesparing voor automobilisten op. Parkeerplekken in de binnenstad zijn schaars en dan willen we natuurlijk ook nog eens zo dicht mogelijk bij onze bestemming parkeren. Gezamenlijk leggen we een enorme hoeveelheid kilometers af met het zoeken naar een parkeerplek. Alleen al bewoners van Amsterdam leggen 50.000 extra kilometers per dag af aan zoekkilometers. Dat zijn er 18.250.000 per jaar, wat zorgt voor een jaarlijkse uitstoot van 4500 ton CO2. Het terugdringen van het aantal zoekkilometers is om nog een reden urgent. Nederland houdt zich niet aan de Europese normen omtrent luchtverontreiniging. Milieudefensie heeft de Nederlandse staat hiervoor zelfs aangeklaagd.

Tijd

Niet alleen de luchtkwaliteit leidt onder het aantal zoekkilometers, ook de automobilist zelf heeft er last van. Wie wel eens heeft geprobeerd om zijn auto in de binnenstad van Rotterdam, Utrecht of Amsterdam te parkeren, weet hoe lang het duurt voordat je een plek hebt gevonden. Je kunt zomaar een half uur tot driekwartier zoekend rondrijden. Vaak sta je dan ook nog een kwartier stil achter een vrachtwagen die op een gracht aan het uitladen is.

Technische oplossingen

Er zijn inmiddels technische middelen om het aantal zoekkilometers terug te dringen. Met parkeersensoren in parkeervakken kunnen automobilisten real-time zien waar parkeerplekken vrij zijn. In Belgrado wordt een dergelijk systeem al succesvol ingezet. Automobilisten zien daar via een centrale server welke parkeerplekken nog niet bezet zijn. We kunnen dat nog verder uitbreiden. In plaats van op een centrale server kan de informatie via een mobiele App ook rechtstreeks naar de automobilist gecommuniceerd worden.

Met een dergelijke oplossing slaan we twee vliegen in één klap: de luchtverontreiniging neemt af en we hoeven ook geen tijd meer te verspillen aan de zoektocht naar een parkeerplek. Natuurlijk lossen we er niet de hele klimaatcrisis in één keer mee op. Er is nog veel werk aan de winkel, zowel in Nederland als daarbuiten. Maar we kunnen wel een klein stapje in de goede richting doen.

Ronald Zwartkruis (1970) is afgestudeerd milieukundige aan de Landbouw Universiteit Wageningen en oprichter van parkeerplatform Parkyourcar.