Ecomobiel – MIA/Vamil biedt fiscaal voordeel bij investeringen in Elektrisch Vervoer

Ecomobiel – MIA/Vamil biedt fiscaal voordeel bij investeringen in Elektrisch Vervoer

Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in een elektrische of (plug-in) hybride voertuig of oplaadpunt voor elektrische auto’s? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

MIA en Vamil zijn fiscale regelingen van de ministeries van Infrastructuur & Milieu en Financiën. Ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kunnen gebruikmaken van de beide regelingen. MIA geeft ondernemers een extra aftrek van de fiscale winst. Deze extra aftrek kan oplopen tot 36% van de kosten van een milieu-investering. Vamil levert ondernemers een liquiditeits- en rentevoordeel op. Met Vamil kunnen ondernemers de investeringskosten voor 75% op een willekeurig moment afschrijven (ook wel vrije afschrijving genoemd).

Elektrisch rijden is aantrekkelijk

In 2015 hebben ondernemers ruim 14.500 aanvragen ingediend voor MIA en Vamil voor investeringen in elektrisch en hybride personenvervoer met een totaal investeringsbedrag van € 972 miljoen. Daarmee was de belangstelling voor duurzame mobiliteit uitzonderlijk hoog. In 2016 komen plug-in-hybride personenauto’s met een CO2-uitstoot hoger dan 30 gram per kilometer niet meer in aanmerking voor MIA en Vamil. Elektrisch rijden heeft, ondanks de afnemende stimulerende maatregelen van de overheid, nog steeds aantrekkelijke fiscale aspecten: gunstige bijtelling, vrijstelling van of lagere aanschaf- en wegenbelasting.

Elektrisch vervoer

Voor de investering in elektrisch vervoer geldt dat deze in aanmerking kan komen voor de MIA\Vamil, mits de investering voorkomt op de Milieulijst. De Milieulijst wordt jaarlijks aangepast aan de stand van de techniek, de actuele wet- en regelgeving en de beleidsprioriteiten. De hoogte van de aftrek wordt bepaald door een aantal factoren: de CO2-emissie, de vraag of het een volledig elektrische auto of een plug-in betreft, en de aanschafprijs. Ook een elektrisch aangedreven bromfiets met lithium accu komt voor deze regeling in aanmerking.

Afspraak plannen met RVO.nl adviseur tijdens Ecomobiel?
Tijdens Ecomobiel zijn adviseurs van RVO.nl op locatie 4.A010 aanwezig. Bezoekers kunnen voorafgaand aan de beurs een adviesgesprek plannen. Daarnaast verzorgt RVO.nl een aantal workshops over elektrisch vervoer op 4 en 5 oktober.

Registreer nu voor t/m 3 oktober voor een gratis bezoek Ecomobiel!. Registratie na 3 oktober kost €25,- excl. BTW.