Elfenfiets op elektriciteit gaat auto beconcurreren

Elfenfiets op elektriciteit gaat auto beconcurreren

De elektrische fiets heeft eigenlijk nog maar enkele problemen voordat deze de rol van auto’s kan overnemen: imago, regen, prijs, gebrek aan bagage- en passagiersruimte.

De ELF wil aan twee van deze problemen een eind maken. Het is een overdekte elektrische driewieler waarin je droog zit, die 150 kilo aan spullen kan vervoeren en 50 kilometer rijdt op een acculading.

ELF

Een Amerikaans team heeft de ELF ontworpen. De fiets heeft 3 wielen, plus een cabine die je beschermt tegen regen en de stroomlijn verbetert. De fiets is gemaakt van 45% gerecycleerd aluminium, bevat een lithium accu, een kleine elektromotor, zonnepanelen, en alles wat nodig is om veilig de weg op te kunnen. De ELF kan 150 kilo aan spullen vervoeren en een kleine 50 kilometer afleggen op 1 acculading.

TWIKE

Deze driewieler wordt aangedreven met trappers en een elektrische accu die opgeladen wordt met zonne-energie. Net zoals de al veel langer bestaande TWIKE, die met een topsnelheid van 80 kilometer per uur al eerder duidelijk maakte dat elektrisch fietsen niet alleen meer voor opa’s en oma’s is. De TWIKE is een elektrisch lichtgewicht voertuig dat gezondheid en duurzaamheid combineert. De eerste TWIKE reed 15 jaar geleden al op de weg. Vandaag rijden er bijna 1000 TWIKE’s met al meer dan 30 miljoen duurzame ervaringskilometers. De TWIKE is voorzien van lithium-batterijen en mag zelfs op de snelweg. Te zien op deze YouTube-video.

Crowdfunding

Of de ELF ooit in grote aantallen wordt gemaakt, hangt af van crowdfundingsite Kickstarter. Daar heeft de ELF inmiddels meer dan 200.000 dollar startkapitaal vergaard voor de verdere expansie, dus het ziet er naar uit dat we nog meer gaan horen over deze kekke fiets. De prijs is nog niet bekend, maar wie de prijzen kent van andere overdekte fietsen (zonder zonnepanelen) en de TWIKE (tussen de 17.000 en 40.000 euro), zal niet verwachten dat de ELF evenveel kost als de gemiddelde Nederlandse fiets.

Vervanger auto

De makers willen de ELF vooral inzetten als vervanger voor korte autoritjes. Dus wie de boodschappenwagen de deur wil uitdoen, kan met deze zonnefiets duurzaam boodschappen doen.

Bronnen en meer info:
Kickstarter


Beeld ELF2: Organic Transit / Organic Transit