Zelfrijdende auto: hoe zit het met de autoverzekering?

Zelfrijdende auto: hoe zit het met de autoverzekering?
PARTNERBIJDRAGE

Lijkt het je niet fantastisch, zo’n zelfrijdende auto? Lekker even je mail lezen, je appjes beantwoorden of gewoon lekker relaxed een filmpje kijken en dat terwijl je auto jou naar de plaats van bestemming brengt. Op dit moment bestaan deze zelfrijdende auto’s nog niet, maar de verwachting is dat ze er binnen enkele jaren wel zullen zijn. Wij dachten vast na over de aansprakelijkheid bij een ongeluk.

De zelfrijdende auto
De naam zegt het al: zelfrijdend. Met een zelfrijdende auto hoef je zelf niets meer te doen. In de auto zitten verschillende camera’s en sensoren. Deze bepalen wanneer de auto automatisch van rijbaan wisselt, wanneer de auto zelf remt enzovoort. Tesla stelt een goed voorbeeld met de auto met ingebouwde automatische piloot. Deze automatische piloot zorgt ervoor dat er niet meer zelf geremd of van rijbaan gewisseld hoeft te worden. Hier zitten nog wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo mogen gebruikers alleen op de snelweg op de automatische piloot rijden, moeten ze de handen aan het stuur houden en blijven ze ten alle tijden zelf aansprakelijk voor eventuele ongelukken. Hou je je niet aan deze regels? Dan kan het maar zo zijn dat de verzekeraar de schade niet vergoedt en dat je zelf aansprakelijk bent.

Verzet
Vanaf verschillende kanten bestaat er verzet richting zelfrijdende auto’s en daarmee ook tegen de automatische piloot van Tesla. Veilig Verkeer Nederland vindt het onverantwoordelijk en zijn bang voor onoplettendheid waardoor zich extra ongelukken voordoen. In China wordt Tesla aangeklaagd bij een dodelijk ongeval en ook in de Verenigde Staten heeft zich een dodelijk ongeval voorgedaan. Bij beide ongevallen wordt Tesla aangewezen als de schuldige vanwege een ‘waarschijnlijke systeemfout’. Onderzoek zal hier in de toekomst dan ook moeten uitwijzen wie daadwerkelijk schuld heeft. 

De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid
De verwachting is dat in 2020 de eerste geheel zelfstandig rijdende auto’s op de markt worden gebracht. De strijd kan dan losbarsten om wie er verantwoordelijk en aansprakelijk is bij ongelukken. Is dat de autofabrikant? Of toch gewoon de bestuurder? De autoverzekering zal dan naar alle waarschijnlijkheid sterk veranderen. Het Verbond van Verzekeraars is bezig met het ontwikkelen van een directe verzekering. Dat houdt in dat de verzekeraar altijd de schade betaalt, zonder te letten op wiens schuld het ongeluk was. De wetgeving zal ook nog aangepast moeten worden voordat de volledig zelfrijdende auto’s de weg op kunnen. Zo is de bestuurder van een auto nu nog verplicht om zelf de controle over de auto te houden. De eerste stappen voor het veranderen van de wetgeving zijn echter al genomen!